Het Dilemma van Derby

(NMO/NED 2)

Waarom ontsprong Fred Derby als enige de dans, in de nacht van 7 op 8 december 1982? Vijftien andere vermeende coupplegers werden toen door het Surinaamse regime van Bouterse opgepakt, gemarteld en vermoord.


Officieel werden de vijftien ‘op de vlucht neergeschoten’, maar in feite werden ze in Fort Zeelandia één voor één standrechterlijk geëxecuteerd. Op Fred Derby na, die wel werd gearresteerd, maar werd gespaard. De vakbondsman en politicus heeft tot zijn dood altijd geweigerd details over die nacht prijs te geven – dat was volgens hem te pijnlijk.
De documentaire ‘Het dilemma van Derby’, die documentairemaakster Ivette Forster maakte in opdracht van de Nederlandse Moslimomroep NMO, werpt nieuw licht op de executies.
Fatale nacht
Forster sprak met nabije vrienden van Derby. Hen vertelde hij wél wat er gebeurde in die fatale nacht. De vrienden vertellen ook dat de tweede man van het Surinaamse leger, majoor Roy Horb, hen een maand na de decembermoorden duidelijkheid gaf over waarom Derby als enige mocht blijven leven.